LABA Barcelona Convocatòria 2024

 

La convocatòria per al programa de beques LABA 2024 ja està tancada.

Dates: del 22 de gener al 19 de febrer 2024.

 

LABA: Un Laboratori d’Art i Cultura Jueva

LABA aplega artistes de tots els àmbits i disciplines per estudiar textos jueus clàssics, experimentar i explorar el futur de l’art i la cultura jueva.

LABA és una casa d’estudis no religiosa que té com a objectiu funcionar com a incubadora internacional per a la creativitat i expandir els límits de què pot ser l’art jueu i què poden ensenyar els textos jueus. També incorporem literatura secular, música i art per ajudar-nos a veure millor els elements atemporals i radicals d’aquests textos.

Cada any, LABA selecciona un grup de deu becaris per a un estudi d’un any, centrat en un tema triat. A través de la beca LABA, als becaris se’ls brinda un entorn obert i creatiu per a l’estudi reflexiu de la rica tradició literària i intel·lectual del judaisme.

Aquestes exploracions creatives informen el seu art i idees i es presenten a través d’esdeveniments en viu de LABA per tota la ciutat i en el diari en línia de LABA.

LABA Barcelona, situada a “Casa Adret” (al cor del vell barri jueu), forma part d’una xarxa internacional de centres LABA. El primer programa de LABA va començar a Nova York el 2007 i ha crescut fins a esdevenir l’única incubadora a gran escala i internacional per a les arts jueves al món. Actualment, hi ha cinc centres: Nova York, Buenos Aires, San Francisco, Berlín i Barcelona.

 

Tema de LABA per al 2024 – NIT

Allò que només surt a la NIT.

La NIT, en la imaginació jueva, és tant una qüestió de temps com un estat mental.

Els nostres dies comencen a la nit, l’arribada de tres estrelles és el nostre primer senyal del demà. El nostre calendari és lunar, els nostres mesos i anys coordinats obsessivament amb les fases de la lluna. No obstant això, la nit és més que un marcador de temps. També és un estat psicològic paradoxal, quan els impulsos són massa desordenats, irracionals i salvatges per emergir durant el dia, ja sigui a través de somnis, comportaments, hàbits o pensaments que només s’expressen a les tres de la matinada. La nit és foscor, però també claror. La nit és llibertat, però també a vegades crueltat. Només en la foscor es revelen algunes veritats. El cosmos va començar amb la nit, i de la nit van arribar els àtoms que zumben en els nostres cossos. Mai no podrem conèixer-nos completament, com a persona o com a poble, sense una comprensió profunda de la nit.

Aquest any a LABA explorarem el tema de la NIT en l’antic cànon jueu. Observarem com i per què la NIT ens ancoratja, ens allibera, ens aterra a través de l’estudi d’històries evocadores de la Torà, el Talmud, la Mishnà, el Zohar i més. Estudiarem com la separació entre el dia i la nit marca l’inici del món, la manera com els somnis informen la realitat, el que fa la nit a la ment i ànima, i les nits èpiques que han canviat la història, a la història cultural jueva. També considerarem el paper de la NIT en la vida dels creadors culturals i les formes en què els creadors culturals són les “NITS” de les persones: aquells que diuen la veritat, els bromistes, els creadors de bellesa i els submarinistes profunds del subconscient.

El més important és que ens divertirem parlant, menjant, bevent, aprenent i rient en l’entorn frondós, fèrtil, fluïd, romàntic, molt seriós i sempre lúdic de LABA: Un Laboratori de Cultura Jueva.

Us convidem a dirigir la vostra llanterna cap a territoris inexplorats: llocs que podrieu preveure, desitjar destruir o ambdós, i proposar noves obres inspirades pel que la nit desperta en vosaltres.

S’accepten tots els mitjans, i l’estrany i no convencional sempre són benvinguts.

 

Sobre els Nostres Becaris

Estem buscant artistes i creadors de cultura amb seu a Barcelona de qualsevol camp creatiu: els becaris han inclòs coreògrafs, intèrprets, comissaris, artistes visuals, forners, directors, compositoris, escriptors, cineastes, pallassos, comedians i dissenyadors de moda. No limitem les nostres categories: encoratgem tothom, des de titellaires i cuiners fins a arquitectes i equilibristes, a presentar-s’hi.

No es requereix coneixement prèvi de textos jueus per als becaris, ni reduirà les possibilitats de ser becari el coneixement prèvi de textos jueus. El que es requereix és el desig d’estudiar aquests textos en un entorn intel·lectualment rigorós i no religiós.

El temps compartit és crucial per a la cohesió i la col·laboració exitosa en treballar amb un grup petit com el nostre. Si ets acceptat com a becari de LABA, s’espera que estiguis disponible en persona per a les nostres sessions d’estudi, visites a l’estudi, recorreguts, reunions i, finalment, durant els mesos de la nostra exposició.

Les sessions tindran lloc els dimarts a la tarda.

Aquesta temporada de LABA s’estén d’abril a desembre de 2024, amb els mesos d’estiu centrats en desenvolupar el vostre projecte, i la mostra i exposició de les obres durant l’hivern.

Durant la temporada, s’espera que els becaris:

  • Ens acompanyin en deu sessions d’estudi i participació a Casa Adret, i per tota Barcelona.
  • Facin com a mínim una contribució al nostre diari en línia.
  • Presentin la seva obra en procés en un dels nostres esdeveniments LABAlive, que tindran lloc a l’hivern de 2024.
  • Consulti periòdicament amb la Directora de LABA Barcelona sobre la seva obra.
  • Les sessions es duran a terme en castellà i anglès.

Tots els sol·licitants han de presentar-se a LABA amb una obra en procés o una idea de projecte concretament relacionada amb el tema de la NIT.

El nostre objectiu és estar informats i inspirats per les sessions d’estudi, la qual cosa, hem descobert, succeeix a un nivell molt més profund quan els becaris tenen un objectiu específic en ment.

Els becaris de LABA reben una beca d’estudis de 1000 €, juntament amb una assignació addicional per a la producció del seu projecte a LABA.

A més del suport financer, els artistes es beneficien de diverses formes d’assistència creativa i administrativa. Al llarg de l’any de la beca, es proporciona accés a espai d’assaig i lloc de treball a Casa Adret.

Els becaris també tenen l’oportunitat de treballar de manera individual i rebre mentoratge per part del cos docent de LABA.

A més, LABA ofereix als creadors culturals l’oportunitat de crear dins d’una comunitat artística, permetent-los participar en una conversa contínua sobre l’evolució del seu treball.

Finalment, es convida als becaris a participar en diverses activitats organitzades a Casa Adret, que inclouen sopars festius, debats, seminaris, tallers i més.

 

Procés de Sol·licitud i Informació Addicional

La sol·licitud es farà mitjançant un formulari en línia i constarà de la següent informació:

  1. CV
  2. Portafoli
  3. Carta de motivació que descriu breument el vostre interès en el programa.
  4. Descripció d’una obra en procés o una idea de projecte concreta relacionada amb el tema de la NIT.

La Directora de LABA Barcelona, la Directora Global de LABA i un panell d’artistes i professors revisaran totes les sol·licituds elegibles.

Les entrevistes amb els finalistes seran presencials del 4 al 8 de març.

Per preguntes sobre el procés de sol·licitud, poseu-vos en contacte amb [email protected]

Si voleu obtenir més informació sobre LABA, visiteu www.labalab.org